You are currently viewing Cum să scrii o meta descriere bună

Meta descrierile sunt ușor de folosit și extrem de utile pentru site-ul tău. Ele sunt foarte importante pentru a convinge potențiali utilizatori și chiar clienți să intre pe site-ul tău. Chiar dacă nu face parte din algoritmul Google, o meta descriere are un rol indirect în poziționarea site-urilor în căutare.

Indiferent dacă acesta este primul tău contact cu meta descrierile sau dacă vrei să le îmbunătățești pe cele pe care le ai deja, în acest articol vei găsi o serie de informații utile – inclusiv ce sunt meta descrierile și cum poți să scrii o meta descriere bună.

Ce este o meta descriere?

O meta descriere reprezintă un element HTML care oferă informații despre o pagină web atât pentru vizitatori, cât și pentru sistemele de căutare. O meta descriere este un text scurt, în jur de 135-160 de caractere, care apare mai jos de URL-ul paginii în rezultatele de căutare.

Chiar dacă meta descrierile se realizeză în special pentru motoarele de căutare, acestea nu apar doar pe Google. Meta descrierea unei paginii apare, spre exemplu, și pe Facebook atunci când pagina este distribuită.

De ce ai nevoie de meta descrieri?

Având o vizibilitate atât de mare, meta descrierea influențează numărul de accesări al site-ului tău. Așa că o meta descriere bună are un caracter ușor persuasiv, care să invite cititorii. De asemenea, aceasta trebuie să fie relevantă, descriind conținutul paginii web.

Meta descrierea reprezintă, totodată, unul din elementele necesare pentru o bună optimizare a unei pagini pentru motoarele de căutare. Redactarea de meta descrieri face parte din numeroasele metode de SEO (atât SEO tehnic, cât și SEO prin conținut) esențiale pentru ca o pagină să apară mai sus în căutări.

În cazul în care nu furnizezi o meta descriere unei pagini sau unui articol, atunci Google va afișa un extras din pagină, pe care îl consideră relevant. Bineînțeles, acesta nu va fi prea convingător pentru utilizator. Probabilitatea este mult mai mică să primești un click pe pagina ta.

Cum să scrii o meta descriere bună?

Ca să scrii o meta descriere bună, trebuie să iei în considerare câteva aspecte:

1. Ține cont de numărul de cuvinte

După cum am menționat deja, Google recomandă să te încadrezi între 135 și 160 de caractere pentru meta descrierea ta, dar cei mai mulți se orientează pentru o meta descriere mai mică de 155 de caractere. Dacă meta descrierea va fi prea lungă, din păcate va fi afișată doar partea care se încadrează, lăsând propoziția neîncheiată.

2. Include un îndemn la acțiune

Meta descrierea trebuie să invite cititorii pe pagina ta, așa că folosește un limbaj potrivit, cât mai puțin pasiv și care să motiveze persoanele să acceseze pagina. Dacă oferi un produs sau serviciu, poți menționa o promoție sau un avantaj al produsului sau serviciului tău. De asemenea, îndemnul la acțiune trebuie să fie relevant în raport cu conținutul tău, altfel poate provoca confuzie.

3. Folosește cuvinte cheie

Include unul, maxim două cuvinte cheie, fără a le repeta. Ai grijă să incluzi cel mai relevant și important cuvânt cheie al paginii. Evită cu orice preț includerea de prea multe cuvinte cheie sau folosirea doar a cuvintelor cheie în meta descriere.

4. Scrie meta descrieri unice

Meta descrierea trebuie să fie diferită pentru fiecare pagină web. Orice ai face, nu copia meta descrierea pentru toate paginile tale. Dacă ai un număr foarte mare de pagini și nu ai timp să scrii meta descrieri pentru toate, e mai bine să prioritizezi paginile importante. Scrie meta descrieri pentru acestea, iar pe restul este mai bine să le lași fără meta descriere, decât să pui una duplicat.

Cum poți să adaugi o meta descriere?

Poți adăuga meta descrierea în doua modalități:

  1. Metoda prin HTML

Pur și simplu trebuie să adaugi următorul fragment la începutul documentului, în secțiunea <head> a acestuia:

<meta name=”description” content=”Aici pui textul meta descrierii.„>
  1. Metoda prin plugin (pentru WordPress)

Dacă ai un site în WordPress, atunci poți folosi un modul pentru adăugarea meta descrierilor. Spre exemplu, Yoast SEO oferă această opțiune.

Exemple de meta descrieri

Cel mai bine se învață din exemple, așa că iată câteva exemple de meta descrieri care ilustrează perfect cum ar trebui scrisă o astfel de descriere:

Dacă vei căuta „farmacii non stop”, vei găsi acest link pe una dintre primele poziții. Meta descrierea acestuia conține cuvântul cheie principal „farmacie non stop”, este scurtă și atrage atenția celui care caută cu detalii relevante și importante.

Cautând „canapea extensibilă” pe Google, am găsit această meta descriere, care ilustrează descrierea bunurilor și serviciilor oferite, dar și îndemnul la acțiune.

Un alt exemplu bun l-am găsit căutând „jocuri de masă”, meta descrierea găsită fiind clară, scurtă, relevantă și invitată.

De asemenea, descrierile meta au un rol important și în promovarea pe rețelele de socializare. Atunci când distribui o pagină pe Facebook, aceasta va fi însoțită mai jos de meta descrierea aleasă, precum apare și în lista de rezultate Google. Dacă nu ți-ai stabilit o meta descriere, atunci începutul articolului o va înlocui. Uite câteva exemple bune de meta descrieri ce însoțesc articolele de informare distribuite pe Facebook:

Ai nevoie de ajutor cu redactarea meta descrierilor?

Contactează-ne

This Post Has 2 Comments

Comments are closed.