Articole SEO – ghidul antreprenorului pentru articole optimizate pentru motoare de căutare

Despre articole SEO, este bine să înțelegi de la început că aceasta sunt un magnet de clienți, însă unul subestimat de numeroși antreprenori. Realizat corect, un articol SEO poate aduce o plus valoare substanțială afacerii tale. 

Articolele SEO pot face diferența între a fi vizibil și a fi invizibil online. Majoritatea oamenilor caută produse, servicii și informații cu motoarele de căutare, în special Google, Bing și Yahoo. Atunci când articolele afacerii tale apar în primele rezultate ale căutărilor, mai mulți clienți potențiali ajung pe site-ul tău. Un articol SEO de calitate crește traficul de pe site, îți îmbunătățește reputația afacerii tale și poate fi un prim pas prin care convingi vizitatorii să devină clienți.

Prin urmare, înțelegerea și implementarea unei strategii de articole SEO poate fi cheia succesului afacerii tale online. Iată ce trebuie să știi despre articole SEO ca antreprenor care își promovează afacerea în mediul online: 

Răspunsuri la întrebări frecvente despre articole SEO

Ce înseamnă „articole SEO”?

Un articol SEO este un articol optimizat pentru motoarele de căutare, așa cum este Google. Mai exact, articolele SEO reprezintă o formă de conținut scris publicat online, a cărui scop este atragerea de trafic prin motoarele de căutare. Dacă ai un site de prezentare sau un magazin online, atunci pentru tine articolele SEO sunt articole blog optimizate pentru motoarele de căutare, create cu scopul de a atrage utilizatorii potriviți de pe Google, Bing sau alte motoare de căutare relevante. Astfel, spre deosebire de articolele de blog obișnuite, articolele SEO utilizează metode specifice, cum ar fi utilizarea strategică a cuvintelor cheie. 

De ce am nevoie de articole SEO?

Articolele SEO sunt esențiale pentru orice afacere online care dorește să își crească vizibilitatea și să se dezvolte în mediul digital. Articolele SEO ajută la obținerea unei poziționări mai bune în rezultatele căutării pentru anumite cuvinte cheie relevante pentru afacere. Astfel, crește traficul organic către site și, implicit, vânzările. Mai mult, prin articole SEO, potențialii clienți pot fi convinși de atribute ale afacerii care îi vor convinge să cumpere, cum ar fi: expertiza în domeniu, calitatea produselor sau profesionalismul serviciilor. 

Ce preț au articolele SEO?

Prețul unui articol SEO variază în funcție de experiența redactorului, de numărul de cuvinte, de domeniul articolului și de timpul petrecut pentru realizarea sa. Prin urmare, vei obține cotații de preț diferite, chiar și pentru același articol SEO. Un articol SEO scris de un content writer junior va fi ieftin decât unul scris de un senior, iar un articol SEO despre pantofi la modă în 2023 va fi mai ieftin decât unul despre cum funcționează un aparat de aer condiționat. În general, e bine să eviți cele mai ieftine articole SEO, deoarece vor avea o calitate îndoielnică și rezultate slabe în Google. 

De asemenea, poți opta să comanzi articole SEO în diferite moduri: articole  individuale, pachete de articole sau pentru articole ca parte dintr-un pachete SEO mai complexe, care să includă servicii complementare.

Sfat!

Atunci când ai constrângeri de buget, e mai bine să optezi pentru mai puține articole SEO, dar mai bine realizate. Spre exemplu, în Google vei obține rezultate mai bune cu un singur articol SEO lung decât cu două articole SEO scurte. Calitatea este mai importantă decât cantitatea, în cazul articolelor SEO. 

Cine scrie articole SEO?

Ca să publici articole SEO pe site-ul tău, poți colabora cu o agenție sau cu un freelancer. În ambele cazuri, persoana care va realiza articolul SEO va fi un content writer sau, în anumite cazuri, poate fi un copywriter sau un specialist SEO. 

Pot scrie eu însumi articole SEO? 

Cu toate că tu îți cunoști cel mai bine domeniul de activitate, nu este recomandat să scrii tu însuți articole SEO. Chiar dacă înțelegi metodele de bază de optimizare, un content writer cu experiență are cunoștințe avansate. Astfel, articolele sale vor obține poziții mai bune în motoarele de căutare și mai mult trafic către site-ul tău. În plus, redactarea unui articol SEO de calitate este o activitate consumatoare de timp, pe care îl poți folosi în moduri mai productive. 

Cum știe un content writer să scrie articole SEO în domeniul meu?

Înainte de a scrie un articol SEO, un content writer desfășoară un proces de cercetare, pentru a înțelege cât mai bine subiectul respectiv. În acest proces, pot fi utilizate surse online, cărți și diferite tipuri de materiale din mediul online internațional. Dacă dorești ca anumite informații să fie incluse, i le poți transmite content writer-ului. După caz, pot fi utile: date și statistici, citate de la experți sau conținut media: fotografii, clipuri video sau ilustrații. Nu uita: content writer-ul nu scrie un articol SEO pentru un expert din domeniul tău, ci pentru un potențial client, atras de pe motoarele de căutare. Informațiile sunt prezentate pentru a fi relevate și ușor de înțeles pentru un client al afacerii tale. 

Scriem articole SEO performante pentru afaceri în ascensiune. Hai să ridicăm împreună site-ul tău în căutări!

Contactează-ne

Redactare articole SEO – informații utile

Tipuri de articole SEO (după obiectiv)

1. Articole SEO educaționale

Acestea oferă informații noi, utile și interesante despre un anumit subiect sau domeniu. Ele pot fi folosite pentru a educa publicul țintă și pentru a-l ajuta să-și îmbunătățească cunoștințele sau abilitățile.

Exemplu: Istoria fascinantă a unui obiect simplu: scaunul de birou

2. Articole SEO inspiratoare

Aceste articole sunt scrise pentru a inspira și a motiva cititorii să-și atingă obiectivele și să-și îmbunătățească viața. Ele pot fi despre experiențe personale, povestiri de succes sau idei creative.

Exemplu: 5 modele de scaun de birou care pot transforma orice încăpere

3. Articole SEO informativ-explicative

Aceste articole SEO sunt concepute pentru a explica un anumit subiect în detaliu, oferind o perspectivă în profunzime. Pot fi utile pentru a ajuta publicul țintă să înțeleagă mai bine produsele sau serviciile.

Exemplu: Alegerea unui scaun de birou ergonomic: 5 factori esențiali

4. Articole SEO pentru promovare

Aceste articole sunt concepute pentru a promova produsele sau serviciile tale. Ele pot fi folosite pentru a prezenta noi produse sau pentru a oferi promoții și reduceri speciale.

Exemplu: Scaune de birou premium la prețuri accesibile – oferta exclusivă de Black Friday

5. Articole SEO de opinie

Acestea sunt scrise pentru a exprima opinii și perspective asupra unor subiecte sau evenimente. Opiniile pot fi personale sau ale unor experți. Articolele SEO de opinie pot fi utile pentru a atrage audiența și pentru a încuraja dezbaterea și implicarea publicului.

Exemplu: Ce impact are scaunul de birou asupra productivității – o perspectivă

6. Articole SEO tip ghid sau tutorial

Aceste articole SEO sunt concepute pentru a oferi instrucțiuni pas cu pas și sfaturi utile despre un anumit subiect sau sarcină. Ele pot fi utile pentru a ajuta publicul să învețe noi abilități sau pentru a aborda probleme într-un mod mai eficient.

Exemplu: Cum reglezi corect un scaun de birou în 5 pași

Rezumat – INFOGRAFIC

Tipuri de articole SEO (după formă)

1. Articole SEO tip listă 

Cunoscute și sub denumirea de „listicles”, acestea sunt articole care prezintă o listă de elemente relevante pentru subiectul abordat. 

Exemplu: 10 beneficii ale utilizării unui scaun de birou ergonomic

2. Articole SEO tip ghid

Acestea sunt articole care au ca scop furnizarea de instrucțiuni detaliate și etape practice pentru a îndeplini un anumit scop sau obiectiv. 

Exemplu: Ghid complet pentru alegerea unui scaun de birou ergonomic

3. Articole SEO analitic

Acestea sunt articole care implică analiza unui subiect specific, prezentând date și informații relevante despre acesta.

Exemplu: Performanța scaunelor de birou ergonomice – ce modele sunt cele mai eficiente?

4. Articole SEO tip interviu

Acestea sunt articole care prezintă un interviu cu o persoană influentă sau cu un expert într-un domeniu.

Exemplu: Despre scaune cu un expert în design interior: cum să le folosim corect în amenajarea interioară

5. Articole SEO tip recenzie

Acestea sunt articole care oferă o evaluare detaliată și obiectivă a unui produs sau serviciu. 

Exemplu: Recenzie scaun de birou ergonomic XYZ – avantaje și dezavantaje

6. Articole SEO de comparație

Aceste articole se axează pe realizarea unei comparații aprofundate între două elemente. Comparația poate fi structurată în diferite moduri, putând conține analize, opinii, recenzii sau liste. 

Exemplu: Scaune de birou: piele ecologică sau material textil? Argumente pro și contra

Rezumat – INFOGRAFIC

Cum se scrie un articol SEO: 13 etape ale redactării de articole SEO

  1. Cunoaște publicul țintă

Înainte de a începe să scrii, este important să știi cine este publicul tău țintă și care sunt subiectele sale de interes. Astfel, vei putea să creezi conținut care să răspundă nevoilor și intereselor utilizatorilor și să se poziționeze în mod adecvat pentru căutările lor.

2. Cercetarea de cuvinte cheie

Cuvintele cheie sunt termeni de căutare pe care publicul tău țintă îi folosește în motoarele de căutare pentru a găsi conținut relevant. Cercetarea de cuvinte cheie presupune mai multe etape.

Alegerea sursei cuvintelor cheie. Spre exemplu, pe o platformă precum Ahrefs poți consulta sugestii de cuvinte cheie, volumul căutărilor și alte date.

Generarea unei liste extinse de cuvinte cheie. Pe baza unor subiecte sau a unor cuvinte cheie generale, poți obține sugestii de numeroase alte cuvinte cheie, descoperind unele la care nu te-ai gândit. 

Analiza cuvintelor cheie. În această etapă, poți observa anumite oportunități sau probleme legate de setul extins de cuvinte cheie. 

Selectarea cuvintelor cheie. Utilizând criterii specifice, alege cuvintele cheie pe care le vei folosi în articol. Spre exemplu, pentru un site la început, este de dorit selectarea unor cuvinte cheie cu dificultate redusă sau cu concurență mică. Alegerea criteriilor potrivite este cheia unei cercetări reușite de cuvinte cheie. 

Gruparea cuvintelor cheie. Pentru un articol SEO, este ideal să optezi pentru un singur cuvânt cheie principal și mai multe cuvinte cheie secundare. 

3. Scrie un titlu atractiv

Titlul este primul lucru pe care îl vede publicul și trebuie să fie captivant și să atragă atenția. Pentru SEO, este bine să adaugi cuvântul cheie principal cât mai aproape de începutul titlului. În general, titlul ar trebui să fie clar, concis și relevant pentru subiectul articolului.

4. Redactează un plan

Ținând cont de ce știi deja despre publicul țintă, subiect și cuvintele cheie specifice, scrie un cuprins al articolului SEO. Subtitlurile te pot ajuta să organizezi conținutul și să-l faci mai ușor de citit pentru public. Ele ar trebui utilizate pentru a include cuvinte cheie relevante. Cu cât este mai lung articolul, cu atât e mai bine să folosești subtitluri de mai multe niveluri. Ține cont de cuvintele cheie atunci când scrii titlurile subtiturilor.

5. Cercetează subiectul

Înainte de a începe efectiv să scrii, e bine să te familiarizezi cât mai bine cu subiectul. Citește articole și alte forme de conținut pe subiect și strânge informații relevante, precum statistici sau citate. În această fază, ar trebui să cercetezi și concurența pe care o are articolul. Cum au tratat competitorii acest subiect? Cum poți realiza un conținut mai valoros decât ei?

6. Scrie o introducere interesantă

În primele propoziții, atrage atenția cititorului și arată-i de ce ar trebui să citească articolul tău. Includerea cuvintelor cheie relevante în introducere va ajuta la optimizarea pentru motoarele de căutare. 

7. Creează conținut util și informativ

Scrie conținut relevant pentru audiența ta, care să răspundă la întrebările și nevoile lor. Include cuvinte cheie în mod natural și evită supraoptimizarea. De asemenea, ai grijă să scrii text original și bine documentat, care să ofere informații utile și să atragă atenția publicului.

8. Folosește cuvintele cheie

Acest pas se realizează concomitent cu cele precedente. Cuvintele cheie se utilizează pe măsură ce scrii, nu se adaugă ulterior. Cuvântul cheie principal trebuie inclus în titlu, în mai multe subtitluri, în primul paragraf și de câteva ori pe parcursul articolului SEO. Cuvintele cheie secundare pot fi menționate chiar și o singură dată. Evită supraoptimizarea, adică repetarea cuvintelor cheie prea des, pentru că poate fi percepută ca spam de motoarele de căutare.

9. Adaugă imagini și multimedia

Adăugarea de fotografii, ilustrații, clipuri video, GIF-uri sau infografice poate face articolul mai atractiv și poate îmbunătăți experiența utilizatorului. În plus, poți utiliza etichete de imagine pentru a include cuvinte cheie relevante în descrierea acestora.

10. Include linkuri 

Linkurile pot îmbunătăți experiența utilizatorului și sunt importante pentru poziționarea în motoarele de căutare. Într-un articol SEO, trebuie să incluzi atât linkuri interne către alte pagini relevante din site-ul tău, cât și linkuri externe către surse credibile. Linkurile interne pot ajuta la menținerea utilizatorilor pe site, ceea ce poate îmbunătăți și poziția în motoarele de căutare (o rată de respingere mai mică). În același timp, linkurile externe către surse credibile și relevante pot ajuta la creșterea credibilității și autorității site-ului tău în ochii motoarelor de căutare.

11. Folosește elemente meta 

Atunci când scrii articole SEO, trebuie să adaugi meta descriere și meta titlu (cunoscut și ca title tag), care apar în rezultatele de căutare. Meta descrierea trebuie să fie convingătoare și relevantă pentru conținutul articolului. În ambele cazuri,  include cuvinte cheie relevante.

Timpul tău este important. Scriem noi articolele SEO pentru tine. Hai să începem!

Cere o ofertă

12. Corectează și editează

Înainte de a publica articolul, revizuiește și editează conținutul pentru a te asigura că este bine scris și fără greșeli gramaticale sau de ortografie. De asemenea, asigură-te că conținutul este coerent, bine structurat și ușor de citit.

13. Monitorizează și actualizează

Monitorizează performanța articolului în motoarele de căutare, spre exemplu, cu Google Search Console. Astfel, poți urmări poziția, numărul de afișări și numărul de clickuri ale articolului în motoarele de căutare. În plus, poți detecta și rezolva eventuale probleme tehnice care ar putea afecta performanța articolului în căutări. De asemenea, e bine să actualizezi periodic orice articol SEO cu informații noi pentru a menține conținutul actual și valoros pentru cititori.

Sfat!

Pentru cele mai bune rezultate, munca la un articol SEO nu se oprește odată cu publicarea sa. Pentru o poziționare cât mai bună în Google, este recomandat să obții linkuri externe către articolul tău. Spre exemplu, este foarte benefică publicarea unui articol native cu link Do Follow într-o publicație cu autoritate de domeniu mare. Astfel, obții trafic suplimentar către articol și crești șansele pentru o poziționare mai bună a acestuia.

Rezumat – INFOGRAFIC