Cum să alegi un content writer profesionist pentru afacerea ta

Munca de content writer profesionist este o activitate care a cunoscut o creștere considerabilă în popularitate în ultimii ani în România, unde companiile încep să își orienteze tot mai mult eforturile de marketing către mediul online. De la promovarea de produse, la promovarea de servicii, evenimente sau chiar anumite persoane publice, munca de content writing joacă un rol esențial în orice campanie de promovare online. 

Ce este un content writer?

Un content writer profesionist este o persoană specializată în crearea de text pentru site-uri web, bloguri, articole, reviste online sau orice altă formă de conținut online.

Ce face un content writer?

Un content writer poate scrie advertoriale SEO, descrieri de produse, postări pe bloguri, newslettere, reclame și multe altele, toate cu obiectivul de a genera trafic și vânzări. Scopul principal al unui content writer profesionist este să creeze conținut atractiv și relevant pentru publicul țintă al site-ului, care să îi atragă atenția și să-l determine să ia o acțiune.

De ce e important să alegi un content writer profesionist?

Un bun content writer este capabil să creeze conținut relevant, interesant și optimizat SEO, care să atragă și să mențină atenția publicului țintă, îmbunătățind, în același timp, poziționarea site-ului tău în rezultatele de căutare. Cu ajutorul unui content writer profesionist, vei putea crește vizibilitatea brandului tău și vei putea maximiza vânzările afacerii pe care o conduci, fără să ai nevoie de un buget masiv de promovare online. 

Pe de altă parte, un content writer slab pregătit îți poate afecta în mod serios afacerea, aducând trafic irelevant pe site-ul tău și crescând rata de respingere a acestuia, lucru care, la rândul său, îi poate afecta poziționarea și autoritatea site-ului. Un content writer nepriceput va pune întotdeauna traficul înaintea vânzărilor și va scrie texte generice, neconvingătoare, care nu vor reuși să ducă la bun sfârșit acțiunile pe care le dorești.

Nivelul de interes pentru „content writer” în ultimii 5 ani, în toată lumea. Sursa: Google Trends

Cum alegi un content writer profesionist?

Desigur, ca în orice alt domeniu de activitate, uneori poate fi complicat să alegi un content writer priceput, cu atât mai mult dacă tu însuți nu posezi cunoștințe solide despre content writing și SEO. Alegerea unui content writer profesionist poate fi o sarcină dificilă pentru orice antreprenor și manager, indiferent de dimensiunea sau domeniul său de activitate al afacerii. O alegere greșită îți poate strica planurile, întârziind dezvoltarea afacerii tale în mediul online. 

Tocmai de aceea, înainte de a alege un content writer pentru afacerea ta, e important să te asiguri că treci fiecare persoană sau agenție de copywriting printr-un proces serios de filtrare. În acest articol, vei afla câteva sfaturi utile despre cum ar trebui să procedezi atunci când vine momentul să alegi un content writer profesionist pentru promovarea afacerii tale în mediul online. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere:

1. Definește obiectivele: ce îți dorești exact de la un content writer profesionist

Înainte de a începe căutarea unui content writer, este esențial să definești într-un mod clar și transparent obiectivele pe care dorești să le atingi, stabilind ce speri să realizezi prin intermediul conținutului creat.

 • Ai nevoie de un content writer care să creeze conținut pentru blogul tău de afaceri?
 • Ai nevoie de conținut pentru social media sau pentru campanii de email marketing?
 • Ai nevoie de text pentru site-ul tău de prezentare sau poate de descrieri pentru un magazin online? 

Pe lângă tipul de conținut de care ai nevoie, e important să stabilești rezultatele pe care ți le dorești de la colaborarea cu un content writer profesionist. Acestea pot include:

 • creșterea traficului pe site
 • creșterea conversiilor
 • o poziționare mai bună pe anumite cuvinte cheie

Indiferent care sunt obiectivele tale principale, e important să stabilești aceste lucruri de la bun început pentru a putea găsi un content writer care să se potrivească nevoilor afacerii tale. Mai mult, dacă stabilești încă de la început obiectivele pe care vrei să le atingi o să îți fie mult mai ușor să urmărești cât de aproape (sau departe) de ele a reușit să ajungă content writer-ul tău.

2. Examinează mai multe portofolii de content writeri

Odată ce știi ce vrei să realizezi prin intermediul conținutului, următorul pas va fi să examinezi cu mare atenție portofoliul fiecărui content writer pe care îi ai în vedere. Desigur, în această instanță, lipsa unui portofoliu ar trebui să fie întotdeauna un semnal de alarmă pentru tine fiindcă, lipsa unui portofoliu indică și o lipsă de experiență, lucru pe care nu ți-l permiți, în special dacă afacerea ta se află la debut. Dacă un content writer nu are un portofoliu disponibil, poți să îi ceri să-ți ofere câteva exemple de conținut pe care l-a creat în trecut, însă dacă nici asta nu îți poate oferi, atunci ar poate mai bine să te orientezi în altă parte. 

Este important să te asiguri persoana aleasă are experiență de lucru în domeniu și este de asemenea important să verifici dacă stilul lor de redactare se potrivește cu tonul și imaginea pe care vrei să le asociezi cu brandul afacerii tale. În definitiv, fiecare content writer are propriul stil de lucru, iar uneori modul de exprimare al unuia poate să fie nepotrivit pentru o afacere și perfect pentru o alta. Tocmai de aceea, ar fi bine să analizezi atent munca din trecut a viitorului tău content writeri, ca să te poți asigura că sunteți pe aceeași lungime de undă.

3. Ia în considerare nivelul de experiență al unui content writer

Experiența este cheie atunci când vine vorba de alegerea un content writer profesionist pentru afacerea ta. Verifică dacă au lucrat în domeniul tău de activitate sau dacă au cunoștințe suficiente pentru a scrie despre subiectele specifice afacerii tale. Desigur, nu ar trebui să fii descurajat dacă persoana aleasă de tine nu a mai scris despre domeniul tău de activitate, însă ar trebui să te asiguri că este dispusă să învețe despre particularitățile și elementele specifice domeniului în care activezi.

În plus, înainte de a lua decizia de a colabora cu cineva, fie că e un content writer sau o agenție de copywriting, e important să le pui întrebări despre procesul lor de lucru și despre metodele pe care le folosesc pentru a-și adapta stilul la diferitele nevoi ale clienților. Un content writer cu experiență va putea să lucreze eficient și să creeze conținut de calitate, care să răspundă cerințelor specifice ale afacerii tale, generând trafic relevant, care să se traducă ulterior în vânzări.

4. Vizitează site-urile de prezentare ale unor content writeri profesioniști

Orice content writer bun, fie că lucrează de unul singur sau în cadrul unei agenții de copywriting, va avea un site de prezentare a serviciilor pe care le oferă. Absența unui astfel de site ar trebui să fie un semnal major de alarmă pentru tine și ar trebui să te pună pe gânduri pentru că indică faptul că acesta nu este dispus să investească efort în propria afacere, iar cineva care nu face eforturi pentru el însuși cu siguranță nu va face nici pentru tine.

În cazul unei agenții de copywriting sau a unui content writer profesionist, site-ul de prezentare reprezintă cartea lor de vizită, motiv pentru care este foarte important să te asiguri că arunci o privire asupra acestuia. Uită-te în special după greșeli de ortografie, analizează modul lor de exprimare, lungimea frazelor și chiar punctuația. Toate aceste elemente sunt indicatori foarte buni asupra nivelului lor de profesionalism. 

Un content writer care face greșeli în propriul text va face și în textul tău. Mai mult, o exprimare greoaie, cu fraze greu de urmărit se va repeta și în viitor. Aceste lucruri pot afecta puternic imaginea afacerii tale în fața clienților. Dacă textul site-ului tău este scris într-un mod neprofesionist sau nepotrivit pentru mediul online, eficiența acestuia va scădea dramatic – și, odată cu ea, și vânzările. Tocmai de aceea, asigură-te că viitorul tău content writer scrie într-un mod corect și aerisit, că are o exprimare concisă și transparentă și că textul său este ușor de urmărit

5. Ia în calcul recomandările 

Dacă nu ai nicio referință pentru un content writer, caută recomandări de la colegii tăi din industrie sau de la prieteni care au lucrat cu content writeri în trecut. În cazul în care nici aceștia nu au recomandări bune, te poți orienta după recenzii online și feedback-ul altor clienți pe site-ul sau rețelele sociale ale content writer-ului. Acest lucru te va ajuta să îți faci o idee mai clară despre calitatea serviciilor lor și să iei o decizie mai informată. 

Totuși, aceste informații trebuie luate cu un gram de sare. Postarea de recenzii false devine o practică din ce în ce mai comună, iar comunitatea de content writing nu este nici ea străină de aceste practici. Un număr prea mare de recenzii elogioase ar trebui să te pună pe gânduri, în special dacă sunt lungi. Un client mulțumit rareori va lăsa o recenzie pozitivă de mare întindere. Mai degrabă va scrie concis și la subiect, fără prea multe complimente exagerate.

Infografic: 5 întrebări pentru un content writer profesionist

Ai găsit un content writer online. Site-ul său arată bine, ai găsit recenzii pozitive și autentice, iar portofoliul său îi demonstrează experiența.

Următorul pas este o discuție. Astfel, poți obține informații prețioase despre cum lucrează acel content writer. Acest mic interviu este și o oportunitate de a observa dacă sunteți pe aceeași lungime de undă.

E bine să ai câteva întrebări prestabilite, ca să iei o decizie cât mai bună – dacă să mergi mai departe în colaborare sau să cauți alt content writer profesionist.

Ce întrebări sunt importante când alegi un content writer:

 1. Ce tip de conținut scrii cel mai frecvent?
 2. Care sunt industriile pentru care ai scris cel mai mult?
 3. Care este procesul tău în ceea ce privește SEO?
 4. Cum scrii pentru un domeniu nou?
 5. Ce rezultate ai obținut în trecut pentru clienți?
Infografic content writer profesionist
Infografic: ce să întrebi un content writer

Concluzii

Nu există o rețetă perfectă pentru alegerea unui content writer profesionist potrivit pentru afacerea ta. Totuși, există numeroase metode pentru a te asigura că lucrezi cu persoane competente și să crești șansele ca site-ul tău să obțină cele mai bune rezultate.

Tocmai de aceea, ca să poți face o alegere corectă, avizată, e important să încerci să aplici cât mai multe din metodele prezentate mai sus. Un content writer care va bifa toate căsuțele despre care am vorbit în acest articol cu siguranță va lucra în mod profesionist și nu te va dezamăgi.