11 întrebări și răspunsuri de bază despre SEO

Înainte de a te informa cu privire la detalii privind optimizarea pentru motoare de căutare, e important să ai o cunoaștere solidă cu privire la chestiunile de bază din SEO: de la cei mai frecvenți termeni din domeniu, la tehnici de bază și indicatori de măsurare a performanței din domeniu.

Iată răspunsurile la 11 întrebări de bază despre SEO:

1. Ce este SEO?

Termenul SEO este un acronim care vine de la ,,Search Engine Optimization’’ (optimizare pentru motoarele de căutare). SEO este procesul prin care operăm modificări asupra unui website pentru a-l face mai ușor de identificat, de citit și de indexat de către motoarele de căutare. Prin SEO, un website își poate îmbunătăți poziționarea în indexul de căutări și își poate crește traficul.

2. Ce este traficul?

Traficul se referă la numărul de vizitatori pe care îl are site-ul tău. Acesta se măsoara în vizite și este una din metodele cele mai comune de măsurare a eficacității și atractivității unei afaceri. Când un vizitator ajunge pe un site, prezența sa, click-urile și acțiunile pe care acesta le efectuează sunt înregistrate. Pentru înregistrarea traficului, trebuie să instalezi un cod, dar de cele mai multe ori rezultatele oferite necesită interpretare.

În scopul creșterii traficului, poți opta pentru metode SEO gratuite, care folosesc cuvinte cheie pentru a atrage mai multi vizitatori pe site sau poți folosi campanii plătite pentru poziționarea pe anumite cuvinte cheie. Chiar dacă pare cel mai important, numărul vizitatorilor nu reprezintă cel mai clar indice pentru succesul unei afaceri online. În prezent sunt folosite multe alte metode de calculare a rentabilității unui site, de exemplu rata de conversie.

3. Ce este un motor de căutare?

Un motor de căutare este un program disponibil prin intermediul internetului care caută documente și fișiere compatibile cuvintelor cheie căutate și le oferă într-o listă de rezultate. Termenul de motor de căutare definește o clasă generală de programe, dar cel mai des este folosit cu scopul de a descrie platforme precum Google, Bing sau Yahoo!.

Pentru a funcționa, un program de căutare are nevoie de următoarele componente: de un bot (numit și  „paianjen”) care „citește” toate paginile web, un program care creează un index cu toate paginile care au fost citite și un program care interceptează cererea ta, o compară cu indexul și îți oferă rezultatele.

Lista de rezultate oferită de motoarele de căutare va fi ordonată atât în funcție de compatibilitatea cuvintelor cheie rezultate, cât și după autoritatea domeniului site-urilor. Așa că printre primele rezultate îți vor apărea site-urile care sunt cele mai bine optimizate pentru cuvântul cheie folosit pentru căutare. Pentru ca site-ul tau sa se afle printre acestea, trebuie sa apelezi la metode de optimizare pentru motoare de căutare (SEO).

4. De ce are nevoie afacerea mea de prezență online?

Pentru că trebuie să îți promovezi afacerea. Mediul online este o piață cu un potențial foarte mare, însă dacă nu ieși în fața clienților tăi nu vei putea să profiți de pe urma lui. Nu este de ajuns să construiești un site și apoi să aștepți să vină clienții la tine. Trebuie să știi să ieși în fața lor și să îi convingi să cumpere și să revină. Trebuie să publici articole de blog, articole native, să faci infografice și să scrii bloguri. Cu alte cuvinte, trebuie să devii vizibil.

5. De ce e importantă poziția site-ului în căutări?

Atunci când un utilizator face o căutare, trebuie să te asiguri că apare și site-ul tău în fața lui. Imaginează-ți că ai un magazin de geamuri termopan. Dacă un utilizator vrea să cumpere geamuri termopan, va căuta pe Google acest termen. În lista de rezultate vor figura doar cei care depun eforturi pentru a se promova. Dacă nu optimizezi textul site-ului, nu scrii articole, nu îți promovezi afacerea, nu vei apărea în fața utilizatorilor, iar acești posibili clienți vor merge la competitorii tăi.

6. Cât de repede voi vedea îmbunătățiri în traficul de pe site?

Mediul online este diferit de alte medii de afaceri. Timpul necesar pentru a vedea îmbunătățiri în poziționarea unui site poate varia de la câteva săptămâni la câteva luni. Cel mai important factor este competiția. Cu cât ai mai multă competiție, cu atât mai mult va dura să urci în căutari. Desigur, contează foarte mult și eficiența competitorilor tăi. Cât de multe articole publică, cât de des publică articole pe blogul lor, cum își fidelizeaza clienții.

Un backlink reprezintă o legătură (link) primită de un site de la un alt site. Backlinkurile sunt o unealtă SEO foarte importantă. Numărul și calitatea acestora fac parte din criteriile după care motoarele de căutare organizează lista de rezultate. Astfel, cu cât ai mai multe backlinkuri de calitate, cu atât mai bine se va poziționa site-ul tău. Cu cât sunt mai puține sau de proastă calitate, cu atât mai ușor vei fi depășit sau chiar penalizat.

Dar cum poți obține backlinkuri? În primul rând, posteaza regulat conținut de calitate și asigură-te că ai un site funcțional, fără erori. Te va ajuta extrem de mult dacă ai conturi pe rețelele de socializare populare, precum Facebook, Instagram, Twitter și să postezi regulat pe ele. De asemenea, încearcă să atragi atenția blogurilor din domeniul tău, comentând la postările acestora și redistribuindu-le articolele. Dacă oferi conținut de calitate, oamenii vor distribui linkurile tale și vei câștiga atât clienți, cât și autoritate în domeniul tău.

Termenul de link DoFollow a fost introdus de Google în 2015, pentru a reduce spamul motoarelor de căutare și pentru a îmbunătăți lista de rezultate. Linkurile DoFollow permit motoarelor de căutare și oamenilor să ajungă pe un website. Linkurile DoFollow pot fi considerate drept voturi pentru autoritatea site-ului tau. De exemplu, dacă primești un link de la un site cu autoritatea mare, site-ul tău va fi considerat de încredere și își va îmbunătăți și mai mult autoritatea.

În caz că dorești să verifici sau să identifici un link DoFollow, e suficient să te uiți la codul HTML. Forma unui link DoFollow ar trebui să arate în următorul fel:

<a href=”https://www.redactiaseo.ro/”>Redactia SEO</a>

Practic, ce verifici de fapt este absența tagului NoFollow.

Multe bloguri au activate tagurile NoFollow, acest lucru însemnând că motoarele de căutare nu iau în considerare linkurile distribuite de aceștia atunci când calculează autoritatea. Dezactivând acest tag, vei ajuta comunitatea de bloguri și site-uri, îmbunătățindu-le autoritatea. Din păcate, există și un dezavantaj al folosirii automate a linkurilor DoFollow: atrag comentariile de tip spam. Așa că vei petrece mai mult timp eliminând comentariile spam de pe blogul tău.

Un link NoFollow este valoarea atributului HTML folosita pentru a instrui motoarele de căutare ca un hyperlink să nu influențeze autoritatea paginii respective. Cu alte cuvinte, un tag NoFollow sugerează motoarelor de căutare să ignore linkurile. Chiar dacă un link NoFollow te direcționează către un site, autoritatea și poziția site-ului respectiv nu va fi îmbunătățită. Scopul linkurilor NoFollow este de a reduce spamul și de a îmbunătăți calitatea rezultatelor motoarelor de căutare.

Un link NoFollow ia următoarea formă HTML:

<a href=”http://www.website.com/” rel=”nofollow”>Link Text</a>

Cand să folosești un link NoFollow? Este recomandat să folosești linkurile NoFollow pe site-ul tău pentru:

  • comentarii (pentru a tine spamul la distanță)
  • conținutul postat de utilizatori
  • linkul sursă pentru imagini și infografice de pe alte site-uri
  • orice site către care trimitți un link, dar pe care nu vrei să îl susții.

10. Ce este rata de conversie?

Rata de conversie este o formulă folosită pentru a compara numărul total de vizitatori ai site-ului cu numărul clienților sau abonaților. Altfel spus, rata de conversie este procentul persoanelor care realizează acțiunea dorită din totalul celor care intră pe site. Aceasta, practic, exprimă acțiunea pe care vizitatorii o fac o dată ce ajung pe site-ul tău.

Decizia vizitatorilor de a se transforma în clienți este puternic influențată de o serie de elemente, precum designul site-ului tău sau ofertele prezente. Chiar dacă poți alege orice interval de timp, este recomandat de cele mai multe ori să alegi valorile de-a cursul unei luni de zile. Aceasta este suficient de lungă pentru ca fluctuațiile să nu aibă un impact mare asupra rezultatului.

O dilemă comună este legată de interpretarea rezultatului, mai exact: când știi că ai o rată de conversie bună? Atunci când este mai mare decât cea din perioada trecută.

Printre factorii care influențează valoarea ratei de conversie sunt: imaginea brandului, prețurile produselor, tipul produselor și natura cerinței (în cazul abonarii). Cea mai comună metodă de mărire a ratei de conversie este micșorarea prețurilor, care, pentru majoritatea produselor, este extrem de eficientă.

Totodată, îți poți mari rata de conversie în două modalități de marketing al motoarelor de căutare: SEO sau PPC (pay-per-click). Optimizarea ratei de conversie este o modalitate gratuită, prin care folosește unelte SEO pentru o creștere organică și de lungă durată, în timp ce PPC este o modalitate plătită, anorganică, de scurtă durată. 

11. Ce este un advertorial?

Un advertorial este rezultatul hibrid dintre reclamă șo conținut, de aici provenind și termenul (advertising editorial content = advertorial). Advertorialul este o formă de publicitate plătită prin care îți faci cunoscute numele și produsele prin intermediul articolelor publicate online, în ziare sau reviste. Acestea funcționeaza cu succes deoarece compania „împrumută” încrederea pe care consumatorul o are deja în blog, revistă sau ziar. Atunci când o companie apelează la un blog de încredere pentru a-și face reclama produselor sale, cititorii blogului vor avea mai multă încredere în brandul respectiv doar pentru că blogul îl recomandă.

Frumusețea advertorialelor consta în calitatea practică a acestora, nefiind simple reclame și având un dublu rol: de a informa consumatorul și de a-i recomanda un produs. De aceea, conținutul unui advertorial, pentru a avea un rezultat optim, trebuie să implice 70% informație și 30% reclamă.

Tema advertorialului trebuie să fie relevantă produsului promovat, dar nu trebuie neapărat să orbiteze în jurul lui, acesta putând fi soluția problemei prezentate sau doar o sugestie. Un advertorial reușit trebuie să reflecte imaginea brandului, dar și categoria de consumatori căreia se adresează. În structura sa, un advertorial bun nu include clișee sau sloganuri, ci mărturiile consumatorilor și ale experților, dar și promisiunile companiei.