În lumea SEO, lucrurile sunt în continuă schimbare. Ceea ce funcționa anul trecut sau acum doi ani, acum este foarte posibil să nu mai fie valabil.
Așa că ne-am hotărât să alcătuim o listă care să conțină tehnici SEO de bază, care au trecut testul timpului, pe care trebuie să le aplici pentru site-ul afacerii tale. Înainte de a putea implementa servicii SEO profesionale, avansate și complexe, aceste aspecte trebuie puse la punct.
Instalează Google Analytics
Această unealtă te va ajuta să îți cunoști mai bine audiența, pentru că să știi cui te adresezi, dar și ce să le oferi. Dacă 80% din vizitatorii site-ului tău sunt bărbați cu media de vârstă de 35 de ani, vei dori să oferi conținut care să fie interesant pentru această categorie.
Adaugă site-ul tău pe Google Search Console și Bing Webmaster Tools
Aceste două unelte vor analiza o multitudine de factori care îți afectează căutările de trafic. Este extrem de important să le folosești.
Verifică viteza site-ului tău cu PageSpeed Insights
Viteza site-ului tău este extrem de importantă, scăderea acesteia afectându-ți traficul de vizitatori. Așa că utilizează această unealtă pentru a verifica obiectiv viteza de încărcare a paginilor. Dacă obții un scor peste 85/100, atât pentru mobil, cât și pentru desktop, înseamnă că ai o viteză optimă. În caz contrar, ai nevoie să implementezi recomandările de pe PageSpeed Insights, ele fiind necesare pentru un SEO tehnic care să dea rezultate.
Echipează-ți sistemul de conținut web cu o unealtă SEO
Îți este recomandat să folosești o unealtă SEO precum Yoast SEO (pentru WordPress) pentru a scrie titluri, descrieri, tagurile imaginilor, tagurile paginilor, head-urile și să modifici textul folosind bold, italic etc.
Asigură-te că ai un site responsiv
Site-ul afacerii tale trebuie să garanteze o experiență cât mai plăcută oricărui utilizator, indiferent de dispozitivul folosit de acesta: laptop, calculator, telefon, tabletă.
Verifică dacă nu ai linkuri inactive
Poți căuta linkurile care nu funcționează, folosind unelte gratuite precum cea de la Ahrefs.
Validează codul HTML și CSS
Îți poți valida codul HTML și CSS folosind unelte de validare a codului HTML, unelte de validare a codului CSS și unelte de validare pentru telefon.
Creează și încarcă o hartă a site-ului (sitemap.xml)
Dacă ai mai puțin de 500 de pagini, poți folosi o unealtă care îți va genera singură această hartă. Dacă o realizezi singur, fii sigur că poziționezi paginile cu cel mai mult potențial mai sus. După ce ai terminat de realizat harta, trimite-o acesteia (numele-siteului-tău.ro/sitemap.xml) folosind Google Search Console.
Creează și încarcă un fișier robots.txt
Fișierul robots.txt instruiește motoarele de căutare să scoată la iveală anumite pagini și să ascundă altele.
Verifică aspectele SEO
Acum e timpul să verificăm câteva aspecte precum:
- datele structurale pentru identificarea erorilor din snippeturile lungi
- îmbunătățirile HTML pentru a-ți da seama unde ai greșit codul sau tehnica SEO de cuvinte cheie
- erorile posibile ale vizitării site-ului tău de pe telefonul mobil
- acțiunile manuale pentru a verifica dacă Google ți-a penalizat site-ul
- resursele blocate pentru a vedea care din URL-urile tale sunt blocate de către motoarele de căutare
- testează fișierul robots.txt pentru a vedea dacă apar erori
Găsește redirecționări 301 și 302
Folosește unelte precum Screaming Frog pentru a găsi aceste redirecționări. Dacă este necesar, repară-le.
Verifică-ți serverul
Verifică dacă site-ul tău este găzduit de un server „spam”. Dacă acesta este cazul, munca ta SEO este în zadar până nu îți schimbi găzduirea.
Testează dacă site-ul tău poate suporta mai mulți utilizatori
Dacă ai un scor mai mare de 85 când ai testat rapiditatea de încărcare folosind Google Page Insights, nu înseamnă că site-ul tău se va încărca la fel de repede când un număr mare de utilizatori îl accesează. Testează viteza folosind o unealtă, iar dacă rezultatul este unul prost, efectuează schimbările necesare pentru a mări viteza, altfel vei pierde clienți.
Instalează-ți certificatul SSL
Acesta îți criptează intrările clienților tăi, îți obține un HTTP și oferă încredere motoarelor de căutare în site-ul tău. Din păcate, această unealtă nu este gratuită.
E timpul să îți expui site-ul
Acum că ai terminat de realizat toate tehnicile SEO de bază, este timpul să îți pui linkul pe toate profilurile de social media pe care le-ai realizat pentru afacerea ta.
Chiar dacă există numeroase tehnici SEO de bază, este important să le aplici, deoarece rezultatele vor vorbi de la sine. Nu uita: mai există și alte tehnici importante de optimizare, atât cele legate de SEO tehnic, cât și de conținut SEO, optimizat pentru motoare de căutare prin metode specifice.